Op dinsdag 19 oktober 2021 was het zover! Het begin is gemaakt voor ons eigen Tiny Forest: het Buitenbolse Bos!

Met dank aan IVN Natuureducatie, Gemeente Ridderkerk en de provincie Zuid-Holland, zijn er wel 600 bomen geplant bij onze opvanglocatie aan de Noordstraat in Bolnes. Deze bomen mogen uitgroeien tot een dichtbegroeid klein bos. Dit bos zal niet alleen een fijne plek zijn voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor kinderen.
Spelen in de natuur is leerzaam,  ze kunnen er ravotten en dromen. Door te ervaren leren kinderen respect te hebben voor de natuur en alles dat er leeft in en rondom de bomen en struiken.

IVN Natuureducatie laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Meer lezen? Bezoek dan hun website.

Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO Afforestt). Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving. 

Al vanaf de aanplant van het eerste Tiny Forest in Zaandam zijn de minibosjes mateloos populair. In heel Nederland en ook over de grens plopten allerlei ‘Tiny Forest’-initiatieven op. Sommige van deze initiatieven weken wel erg veel af van het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki. In overleg besloten IVN en Sharma om van Tiny Forest een Registered Trademark ® te maken. Op deze manier kunnen we zorgen dat bosjes die de naam Tiny Forest dragen aansluiten bij het gedachtengoed van Sharma en Miyawaki en bovendien een sociale aanpak voor buurt en school hebben.